راهنمای جامع راه اندازی خط تولید عسل

مطالب آموزشی
فرآوری و تولید عسل

در این مطلب به معرفی کامل راه اندازی خط تولید و بسته بندی انواع عسل می پردازیم. اگر تمایل به آشنایی با نحوه راه اندازی خط تولید عکسل و بسته آن دارید با پاشا صنعت البرز همراه باشید!

عسل مایعی شیرین است، که توسط زنبورها از شهد گلها ساخته می شود. عسل از لحاظ رنگ و شفافیت طبقه بندی می شود، مانند عسل کهربایی طلایی رنگ که اغلب مقداری قیمت بیشتری از انواع تیر طرح خود دارد. عطر و طعم خاص عسل، با توجه به نوع گل هایی که از آن شهد به دست آمده است، متفاوت است.

هر دو نوع عسل خام و پاستوریزه در دسترس همگان است. عسل خام به طور مستقیم از جدا شده و بسته بندی می شود و البته به همان میزان حاوی مقدار کمی مخمر، موم و گرده خواهد بود. این باور وجود دارد که مصرف عسل خام به حساسیت های کمک می کند. عسل پاستوریزه شده گرما داده شده است و ناخالصی های آن گرفته شده است.

فرآوری عسل

عسل حاوی مقدار زیادی موادی مانند مونوساکاریدها، فروکتوز و گلوکز حدود 70 الی 80 درصد قند می باشد که شیرینی آن را فراهم می کند. عسل همچنین از ویژگی های ضد عفونی و ضد باکتریائی برخوردار است. علم پزشکی مدرن در صدد است تا از عسل در بهبود زخمهای مزمن و مبارزه با عفونت استفاده کند.

اگر عسل اولیه را خودتان تهیه تولید نمی کنید، با این حال همچنان می توانید صاحب خط تولید و بسته بندی عسل شوید. برای این کار شما می توانید با تولید کنندگان زیادی که وجود دارند و عسل خام را تولید میکنند وارد مذاکره شوید و از آن ها عسل خام را تهیه کنید. لازم به ذکر است که این تولید کنندگان فرآوری روی عسل انجام نمی دهند و این کار را باید خودتان انجام دهید.

تولید کنندگان عسل را به صورت عمده و جزئی به فروش می رسانند و بعد از اینکه از آن ها عسل خام را تهیه کردید، می توانید فرآوری لازم را روی آن ها انجام دهید و بسته بندی کرده و به بازار عرضه کنید. با ما همراه باشید که فرآیند فرآوری عسل.

فرآیند فرآوری عسل

برداشت درب‌های مومی اولین مرحله از فرآیند تولید عسل طبیعی است كه شامل برداشتن لایه نازك موم است كه سلولهای مسدس عسل را مسدود می‌سازد. موم درب سلولها را می‌توان با یك چاقوی نوك تیز، باریك و دراز كه با بخار یا برق گرم شده است جدا نمود. اكثر زنبورداران در زنبورداری ها به سرعت با استفاده از دستگاه هایی این لایه موم عسل را كاملاً و یا تا حدودی با استفاده از تیغه، زنجیر یا سیم بریده و یا قطع می‌كنند. مشابه این مرحله هنگام برداشت از شان، عمل انتخاب شان (جدا كردن تكه‌هایی از شان حاوی گرده یا حتی تخم كه بعضی موارد در زمان برداشت باید صورت گرفته باشد)، جارو نمودن زنبورهای عسل و به دنبال آن عبورشان از غربالها انجام می‌گیرد.

سپس فرآیند جداسازی تركیب موم و عسل به طریق چكیدن از روی صفحه‌ای یا فشردن تركیب در فشارهای خاص صورت می‌گیرد که می‌توان از استخراج كننده گریز از مركز استفاده كرد.

در ادامه فرآیند تولید عسل طبیعی، پس از برداشتن سرپوش‌ها نوبت به استخراج عسل با روش گریز از مركز می‌رسد. اكستراكتورها در اندازه‌های مختلف می‌باشند كه از اندازه 2 قابه شروع شده تا دستگاههای موتوری 12 قابه بزرگ می‌رسند. دستگاههای بزرگ شعاعی 24 تا 72 قابه شركتهای بازرگانی عمومی‌تر می‌باشد. برای زنبورداران كوچك می‌توان دستگاههای كوچكتری بكار برد اگر چه عسل را می‌توان در دمای بالا سریعتر و كاملتر خارج نمود ولی مشكل اینجاست كه شان‌ها نرم گشته و ممكن است بشكنند. بنابراین، دمای استخراج نباید از 30 درجه سانتی‌گراد تجاوز كند.

مراحل مختلف در خط تولید و بسته بندی عسل

  • جدا سازی عسل از موم
  •  استخراج عسل
  •  فیلتر کردن – تصفیه کردن عسل
  •  رطوبت گیری عسل

در ادامه مطلب به بررسی گام هایی که باید در خط تولید و بسته بندی عسل طی شوند، می پردازیم.

مرحله 1 :  جدا سازی عسل از موم

یکی از مواردی که باید مد نظر داشت این است که عسل موجود در موم ها را باید جدا کرد. برای استفاده از عسل داخل هر سلول از این موم ها باید لایه نازک مومی شکل را که مانند سرپوش روی هر سلول قرار دارد، از آن جدا کرد. برای اینکه بتوان عسل را از موم اصلی جدا کرد، باید این لایه ها برداشته شوند. برای انجام این کار از یک دستگاه مکانیکی استفاده می شود.

مرحله 2 : استخراج عسل

در مرحله جدا سازی عسل از موم، لایه های بالایی (رویی) هر خانه که روی موم وجود داشت، جدا شده و در این مرحله موم ها داخل دستگاه استخراج کننده قرار میگیرد تا بتوان با فشرده سازی وسیله نیروی گریز از مرکز ، عسل را از موم جدا کرد.

مرحله 3 : فیلتر کردن- تصفیه کردن عسل

در این مرحله فیلترهای خاصی وجود دارد که باقی مانده موم، قطعات زنبور عسل و هر ناخالصی دیگری را که ممکن است به طور تصادفی در عسل پیدا شود را جمع آوری می کند و عسل را کاملا پاک و تمیز در اختیار مشتریان قرار می دهند.

در مخزن رسوب، عسل رسوب می کند و هوا به صورت حباب های کوچک روی سطح آن تشکیل یک لایه از کف را می دهند که در پایان این فرآیند حذف می شوند.

عبور از صافی می‌تواند جایگزین یا مکملی بر عمل ته نشین شدن باشند. این روش غالباً در کارگاههای بزرگ انجام می‌شود، جایی که روزانه حجم زیادی از عسل مثلاً چندین تن در مراحل مختلف عمل آوری دارند.

پس از تصفیه و خالص کردن، عسل آماده مصرف مستقیم یا مخلوط شدن با محصولات دیگر است. اما فرایند تولید عسل در همین جا به پایان نمی‌رسد، روش دیگری بایستی بکار گرفته شود تا یک محصول یکنواخت، پایدار با ظاهر دلپسند حاصل شود و نیز از تخمیر آن در هنگام انبار کردن جلوگیری بعمل آید.

مرحله 4 : رطوبت گیری عسل

میزان رطوبت عسل عملاً مهمترین عامل تعیین کیفیت آن بشمار می‌رود، چرا که بر مدت زمان نگهداری و خصوصیتهای فرآیند آن تاثیر می‌گذارد.

رطوبت گیری با استفاده از دستگاه هایی حاصل می شود که در آن ها عسل به طور مداوم در معرض یک رطوبت گیر قدرتمند قرار دارد که خود این عمل  منجر به کاهش سریع رطوبت نسبی بدون استفاده از گرما می شود.(برای جلوگیری از آسیب رساندن به خواص ارگانیک در محصول)

حرارت دادن عسل به هر وسیله‌ای که باشد دارای اثرات منفی می‌باشد چرا که سبب کاهش ناپایداری و مواد معطره آن (که با دما و مدت زمان گرما دهی نسبت مستقیم دارد) می گردد. بنابراین وقتی صحبت از گرم کردن عسل به میان می‌آید، منظور حرارت دادن آن در دمای پایین و برای مدت کوتاه در راستای هدف فنی می‌باشد.

معرفی دستگاه های پر کن عسل

هنگامی که عسل از طریق حذف هوای اضافه تمیز می شود ، آن را می توان به مخازن بزرگ برای فروش یا ذخیره سازی درازمدت انتقال داد.

برای بسته بندی عسل، لازم است ابتدا عسل ها را در ظرف های مخصوص شیشه ای یا پلاستیکی توسط دستگاه پرکن کرد و بعد به مرحله بسته بندی نهایی هدایت کرد. دستگاه پرکن مایعات غلیظ که در انواع اتوماتیک و نیمه اتوماتیک ساخته میشود مناسب این مرحله می باشد. به کمک دستگاه پرکن عسل (که یکی از انواع پرکن مایعات غلیظ می باشد) می توان با سرعت بالا، ظرف ها را از عسل پر کرد و به مرحله بسته بندی نهایی هدایت کرد.

دستگاه پرکن مایعات غلیظ

دستگاه پرکن مایعات غلیظ – اتوماتیک

دستگاه پرکن عسل

دستگاه پرکن عسل – دستی

معرفی انواع دستگاه بسته بندی عسل

جهت بسته بندی عسل می توان از دستگاه های مختلف بسته بندی استفاده کرد. که در این جا به چند مورد از این دستگاه ها اشاره میکنیم.

  •  دستگاه فرم فیل سیل

  •  دستگاه تری سیل

راه اندازی خط تولید و بسته بندی عسل

اگر می خواهید که صاحب خط تولید و بسته بندی عسل شوید، می توانید با شماره 09125689025 تماس حاصل نمایید، کارشناسان پاشاصنعت البرز آماده پاسخگویی به سولات شما خواهند بود.

منتظر دیدگاه شما هستیم

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

این زمینه را پر کنید
این زمینه را پر کنید
لطفاً یک نشانی ایمیل معتبر بنویسید.
شما برای ادامه باید با شرایط موافقت کنید